Начало Новини от Царево и региона В Царево отглеждат арония и годжи бери

В Царево отглеждат арония и годжи бери

181
0
Татяна Байкушева
В Царево отглеждат арония и годжи бери

Разсадник край Царево беше възроден и в него отново се отглеждат множество интересни растения. Базата се стопанисва от Държавното горско стопанство в морския град и се простира на площ от 57 декара. До 2012 година площите почти не са били използвани, но от няколко години насам те отново са дом на хиляди млади фиданки. Пет декара са отделени за декоративна растителност, сред които преобладаваща е туята в няколко разновидности – източна, смарагдова и пирамидална. Има още дървовидна ружа, бреза, чинар и много други.

Голямата гордост на хората от разсадника е насаждението от арония, заемащо 22 декара площ. Разсадът за него е дошъл в Царево от стопанство в Юндола. Специалистите от Родопите са консултирали своите колеги от морето и растенията вече няколко години се развиват успешно, при 99-процентно прихващане, разказа директорът на Държавно горско стопанство Царево инж. Мариян Костадинов. В разсадника вече се радват и на обилно плододаване и правят превъзходно био сладко от лековитите плодчета. Те се използват и като отличен подобрител на вкусовите качества и на цвета на някои видове вино. Скоро предстои засаждането и на 18 декара от ценното растение от вида годжи бери.

На особено внимание се радват и насажденията от бреза, която е вид, особено подходящ за използване като нежен декоративен акцент в градината.

Оставете коментар

avatar