Затягат се мерките срещу проблемни деца в училище

Агресивно дете беше изключено от училище Н.Й.Вапцаров след посегателство над учител. Решението бе взето след свикване не извънреден педагогически съвет в края на миналата седмица, на който присъстваха кметът на общината и представители на общинския съвет.

Всички преподаватели са гласували за отстраняването на проблемния петокласник след проявата на физическо насилие над учител. Детето системно е нарушавало реда и дисциплината в училище. Изключването на ученик от училище е крайна мярка, но родителите на детето са били предупреждавани, а промяна в поведението му не е настъпила.

За съжаление това не е изолиран случай в училище Н.Й.Вапцаров, а напрежението в класната стая и неподчинението от страна на учениците се превръщат в тенденция. Това дава повод на ръководствата на общината и на учебното заведение да смятат, че този ученик няма да бъде единствения изключен и да наложат крути мерки срещу непристойното поведение.

Кметът на община Царево, инж. Георги Лапчев, подкрепя решението на училищното ръководство и заяви, че ще бъдат взети мерки за намаляване на напрежението в училищната среда. Той обяви, че лично ще следи за наказване на своеволията на децата и че това няма да бъде единственият случай. Тъй като има няколко други деца с последно предупреждение, предстои и тяхното изключване, ако не започнат да спазват реда и дисциплината. Кметът счита, че това е само началото на процеса за възвръщане на някогашния имидж на училище Н.Й.Вапцаров, като при нужда ще бъде изработена специална наредба, която да налага сурови наказания за родителите на проблемни деца – предупреждения, глоби, дори и осъждане.

Възприетата от множество училища в страната политика на задържане на всички ученици за получаване на държавни средства няма да бъде осъществявана в Царево, тъй като здравословната среда за ученици и учители е приоритет. Кметът уверява, че дори при намалени паралелки след изключването на проблемни ученици, общината ще осигури допълнително финансиране, за да не бъдат те закрити.

Лапчев застава зад учителите, които са ежедневно подлагани на безцеремонно отношение както от учениците, така и от техните родители. Той лично ще посещава училището, за да се увери в резултата от възприетите мерки.

Оставете коментар

avatar