Ученичка от Царево е сред победителите в конкурса

Мариям Димитрова, ученичка от СУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Царево, е сред победителите в конкурса „Европейско междучасие“. Мариям, която в момента е в 10-и клас, е спечелила журито с есето си „Свободна Европа“. Нейната награда ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел през април тази година.

За Мириям Димитрова това не е първото литературно отличие. През март 2017 г. тя получи специална награда от национален конкурс за ученическо есе на тема „Вдъхновителите“. Нейната творба – „И на Земята има ангели“ – бе посветена на призива да се забрави братската омраза между Македония, Сърбия и България, а като свой вдъхновител тя посочи македонския певец Тоше Проески. През октомври пък ученичката беше отличена за свое стихотворение в конкурса „Аз обичам Черно море“, организиран от община Несебър по повод Международния ден на Черно море.

Припомняме ви, че „Европейско междучасие“ бе лична инициатива на евродепутата Светослав Малинов, който през февруари посети училището в Царево и проведе дискусия с учениците за историята, настоящето и бъдещето на Европейския съюз. Инициативата му бе с тема „В каква Европа искам да живея след 5 години?“ и нейна цел беше популяризиране на дейността на европейските институции сред младите хора.

Целия текст на есето на Мариям Димитрова можете да прочетете тук:

Семейство Европа

В една слънчева сутрин се събудих и както всеки тийнейджър, първо погледнах смартфона си. Видях, че датата е 24 август, 2023г. Получих съобщение от своя приятелка – Мариям, която живее в България, далеч от моята държава Алжир. С нея се познаваме от малки, но преди две години семейството й емигрира в Европа. Кореспондираме си често, а преживяванията, които тя ми споделя, ме вдъхновяват.

Безкрайно се радвам за нея и за отношението, което получава. Мариям следва медицина и в нейната група учат студенти от различни националности, дори знам, че е влюбена в колегата си Ким от Корея. Как ми се ще да й погостувам и за известно време да вкуся от нейния живот… Приятно изненадана съм от факта, че бива оценявана като личност, а не е обект на етнически комплекси. Както според Библията, така и в нашия Коран, човекът е творение на Бога и пред него всички сме равнопоставени. За щастие Европа е успяла да преодолее всички расови предразсъдъци.

От снимките, които тя ми изпраща, виждам колко е красива България. Наслаждавайки се на гледките от малките причудливи улички, с накацалите по тях ресторантчета, с различни кухни, тя споделя своето време с приятели. Като това време могат да го изживеят през всеки свободен уикенд, дори в другия край на Европа, защото тя е достъпна за пътуване и свободна за разговори.

Тук, в Алжир, винаги ми е правила впечатление дискриминацията над еднополовите двойки. По думите на Мариям обаче на север свободното изразяване на чувствата е напълно легално и хората не биват съдени, заради своята сексуална ориентация. Любовта във всичките си форми създава, а не разрушава. Харесва ми, че в държавата, в която живее моята
приятелка, цивилните имат право на избор, какви и с кого да бъдат, а тяхното решение е уважавано.

Откакто хората са населили Европа, преди почти два милиона години, всички промени, които са нанесли, я правят такава, каквато я виждаме днес. В продължение на вековното си развитие, тя е преживявала възходи и падения, приютявала е различия и моногамии и е пленявала души със своята красота.

Всички пътища водят към Европа. В днешно време, когато социалната обстановка пламти от нововъведения, съвременният човек е длъжен да превръща недостатъците в красив свят, свободен от комплекси. Свят, в който хората са толерантни, съпричастни, а държавата подкрепя желанията им, развива креативността им и цари хармония.

Ето в такава Европа искам да живея и аз. Сплотена, иновативна и модерна!

Мариям Стефанова Димитрова, Х б клас
СУ” Никола Вапцаров”, гр. Царево

Оставете коментар

avatar