Царевските села – част от маршрута на Балканско офроуд рали

В последните дни горите край селата в община Царево бяха кръстосвани от атрактивни състезателни офроуд автомобили. Те са част от международната надпревара „Балкан офроуд Рали“, която се провежда ежегодно на територията на страните от Балканския полуостров и не подминава България, и нейните дадености за практикуване на екстремния спорт.

В петия състезателен ден, който премина вчера, участниците стартираха от Приморско и насочвайки се на юг преминаха през село Изгрев през горските терени до село Бродилово, където бе първото пресичане през реката. След това трасето им продължаваше през още множество малки реки в посока село Кости и финишира при достигане на река Караагач.

„Балкан офроуд Рали“ се организира съвместно от български и чуждестранни състезатели и професионалисти в сферата на състезанията в пресечена местност. През цялото време участниците имат на разположение медицински екипи и спасителен хеликоптер, а в края на деня нощуват в специално оборудвани за целта модернизирани лагери. Надпреварата се следи и отразява в медиите на живо чрез директна сателитна връзка в реално време.

Ралито се провежда в рамките на една седмица – от 15 до 22 септември в състезателните класове „Крос кънтри” и „Екстрийм”. Категорията „Крос кънтри” е типична за всички ралита – като „Рали Дакар”, „Пътят на коприната” и др. и при нея не се пресичат водоеми и кални терени. Участват автомобили от типа Ендуро, АТВ, коли и камиони. Клас „Екстрийм” включва по-трудни секции, пресичане на водни басейни и изисква перфектни навигационни способности, като в него могат да участват само коли.

В надпреварата „Балкан офроуд Рали“ по трасето в община Царево победи френски автомобил, следван от техни български колеги Дончо Цанев и Милен Дечев, а на трето място завършиха поляци.

Оставете коментар

avatar