Българо-германски център за професионално обучение – Царево

Безработни от цялата страна ще могат да получат съвсем безплатно нова професионална квалификация, чрез обучение в сферата на туризма. То ще се извършва в центровете в Царево и Смолян и ще стартира още с приключването на настоящия туристически сезон.

Инициативата идва от две министерства – на туризма и на труда и социалната политика. Целта ѝ е да реши два належащи проблема в разпределението на трудовата сила в България – трайната безработица и тенденцията на недостиг на кадри в сферата на туризма, която се наблюдава от няколко години.

Проектът за обучение в сферата на туризма предвижда до края на годината 250 души да получат необходимите умения за работа в туристическия сектор. Безработните ще трябва да преминат обучителни курсове в Българо-германските центрове за професионална квалификация, каквито има само в Царево и Смолян. При успешното им преминаване те ще получат удостоверения за професионална правоспособност за дейности като портиери, камериери, готвачи, бармани, сервитьори, масажисти, рецепционисти и др. в сферата на туризма. Времетраенето на курсовете ще се определя от експертите към квалификационните центрове.

Според министъра на туризма Николина Ангелкова наетите лица в сектора са над 335 000 през миналата година, но въпреки това ангажирането на професионалисти с необходимата квалификация остава проблем за работодателите от бранша. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че през изминалия туристически сезон недостигът на работници е достигнал 20 000 души, което е наложило търсенето на такива от чужди държави. Затова той призова и работодателите да допринесат към ефективността на инициативата, като насочат наетите от тях лица да повишат или променят своята квалификация.

Оставете коментар

avatar