Черно море е 30 пъти по-чисто от нормите. До момента няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие. Това сочат данни от проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) в Бургас и Варна за периода от 1 юни до 15 юли, пише „24 часа“.

Референтните стойности за ешерихия коли в морската вода са до 500 колонофлурестиращи единици на 100 мл и до 200 – за ентерококи, коментира микробиологът от РЗИ-Бургас д-р Марияна Косинова.

Проверка е установила, че на юг най-ниски стойности на ешерихия коли – 15 единици на 100 мл, са измерени на плажовете Бутамята-Синеморец, Нестинарка-Царево, Ахтопол-Централен, къмпинг “Оазис” – Царево, ММЦ-Приморско, Северен плаж – Приморско, Аркутино, Дюни, Смокиня, Хармани-Созопол, Централен-Созопол, Златна рибка, Централен-Черноморец, Черноморски солници-Бургас, както и плажовете в Поморие.

На север пък “отличниците” са Албена, Кранево – Централен, Шкорпиловци, Русалка, къмпинг Шабла, Балчик-Централен, Тузлата, Икантлъка, Камчия-Романтика, Паша дере, Бяла – къмпинг “Луна”.

Най-високата стойност, но под референтната – 330 единици на 100 мл, е измерена на 20 юни на Попски плаж – Царево, по Южното Черноморие и на Офицерския плаж във Варна на север – 307 единици.

Освен регулярните проверки от РЗИ извършват и замервания по сигнали, какъвто беше случаят от миналото лято с Лозенец. Тогава пробите на здравните инспектори показаха в пъти над допустимите стойности на ешерихия коли. При мониторинга през 2015 г. са взети общо 467 проби по Южното Черноморие, както и 87 по жалби и сигнали. Отклонения са показали 8 от стандартните проби и 27 от тези по сигнали на граждани.

Има и още поне 3 сериозни аргумента, че през лято 2016-а се къпем в по-чисто море на юг: тече първият сезон, в който край Созопол работи пречиствателна станция, при това с най-модерни технологии.

Слънчев бряг и Несебър са подсигурени с разширена и обновена пречиствателна станция в Равда, а край Лозенец до дни ще заработи задържателният резервоар към съществуващата пречиствателна станция. Той вече е готов и в началото на идната седмица ще започнат пробите по включването му, коментира кметът на Царево.

Оставете коментар

avatar