Доброволци организираха почистване на плажове по Черноморието

Близо 350 чувала отпадък бяха събрани на плажовете Шкорпиловци, Алепу и Липите през изминалия уикенд. В акцията, организирана от Surfrider Foundation Sofia, се включиха десетки граждани от Царево, Бургас, Варна и София. Сред „находките“, събрани от крайбрежните ивици, са бутилки, торбички, обувки, спринцовки, въжета и автомобилни гуми.

Някои от тях ще намерят приложение и за други добри каузи. Пластмасовите капачки например ще бъдат предадени в пунктовете на фондация „Идея в действие“ срещу електрически уреди за центровете за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителска грижа.

Инициативата за почистване на плажове се провежда за пета поредна година в България и е част от дългогодишна световна кампания. Целта е да се насочи вниманието на обществото към замърсяването на крайбрежните зони и да се спре безразборното изхвърляне на отпадъци в природата.

Сред партньорите на събитието тази година са Volkswagen, които осигуриха транспорт за доброволци от София, както и градските управи на Созопол, Синеморец и Долни Чифлик, които поеха отговорност да извозят събраните отпадъци. Нощуването бе осигурено от Йо-хо-хостел във Варна. За първи път в почистването участваха и гости от други държави, както и представители на „Бургас рециклира“ и ПП „Странджа“.

Оставете коментар

avatar