За поредна година доброволци от „Бургас рециклира“ и Surfrider Foundation Sofia организират почистване на дивия плаж Липите край Синеморец. Събитието ще се проведе на 21 април, а към момента интерес към него са заявили няколко десетки души, сред които групи от ОУ „Любен Каравелов“ и велоклуб „Каравелко“ в Бургас.

Наша грижа е да държим отпадъците далеч от морето, а какво по-подходящо време от края на април, за да дадем старт на едно чисто лято – с плаж, готов да ни посрещне през топлите месеци, пишат организаторите от „Бургас рециклира“.

За желаещите да се включат в инициативата по почистване на плаж Липите има осигурени чували и ръкавици, както и организиран транспорт от Бургас. Сборният пункт е в 9 часа сутринта на Държавната опера. Ако сте от друг град и имате нужда от транспорт, можете да посетите страницата на събитието във Facebook, където да получите информация за възможностите за споделено пътуване.

В градовете по Южното Черноморие засега няма организирани сборни пунктове. Ако сте от Черноморец, Созопол, Приморско, Царево, Ахтопол или друго населено място, можете да подкрепите инициативата за почистване на плаж Липите, като помогнете за организацията на местно ниво. За повече информация можете да ни пишете или да се свържете с организаторите от „Бургас рециклира“.

Припомняме, че подобни кампании се организират за осма поредна година като част от световната инициатива Ocean Initiatives. Нейна цел е да привлече вниманието на обществото към проблема със замърсяването на водните басейни и да се спре безразборното изхвърляне на отпадъци сред природата. Към момента сред почистените от доброволци български плажове са устието на Камчия, Алепу, Шкорпиловци, както и плажът на бившия завод за лодки и пластмасови изделия край Царево.

В Деня на земята – 22 април пък ще се проведе почистване на малките и по-недостъпни плажове на юг от Ахтопол до устието на р. Велека в Синеморец. То е организирано от сдружение „Зелена Странджа”, като събирането на отпадъци ще се случва в хода на разходката по скалистата крайбрежна ивица по маркиран геомаршрут. Организаторите ще осигурят ръкавици и чували за смет, а събраните отпадъци ще бъдат извозени до сметището със съдействието на кметството в Ахтопол. Преди събирането на боклук, за повдигане на настроението, ще има състезание по бягане до устието на река Велека.

Оставете коментар

avatar