Учениците от СУ „Никола Йонков Вапцаров” ще почетат светлата памет на солунските братя Св. Св. Кирил и Методий на техния празничен ден – 11 май. Тържеството ще се проведе като част от инициативата „Розите на България“.

Тя ще се проведе в цяла България под егидата на Министерството на образованието и науката в партньорство с Министерството на културата, Министерството на външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина. Идеята на „Розите на България“ е в Деня на Св. Св. Кирил и Методий българите в повече от 40 точки по света да затанцуват едновременно. Целта на Министерство на образованието и науката е съхранението на българския език и уникалността на славянската азбука, както и разпространението на родната ни реч, традиции и култура по цял свят.

Участниците, както в Царево, така и в страна и чужбина, ще танцуват под звуците на специално избраната за празника музика – „Празнична сюита”, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“.

Сред заявилите интерес от чужбина са неделни училища в Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР. Те ще се включат в специално организирани събития, чрез които ще отбележат празника на българската азбука. Инициативата „Розите на България“ предвижда освен хорото да се организират и изложби на рисунки, базари и други творчески изяви за деца.

В СУ „Никола Йонков Вапцаров” празникът ще започне в 12.00 часа на 11 май, а в танците могат да се включат всички желаещи, не само учениците. За по-голяма автентичност организаторите приканват присъстващите да облекат народни носии или елементи на традиционно фолклорно облекло. За повече информация можете да следите фейсбук страницата на събитието.

Оставете коментар

avatar