ДАБ отрича изграждане на бежански център в Странджа, МВР не коментира

„Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет не е предприела стъпки за изграждането на нов център за настаняване на бежанци поради липсата на необходимост от такъв на този етап. В момента капацитетът на местата за настаняване в ДАБ в МС е запълнен на по-малко от 20%“.

Това пише Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в писмо в отговор на запитване на Царево.Инфо във връзка с разпространяваните от седмици слухове за изграждане на бежански център в Странджа. Другата отговорна за бежанци институция – Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР – засега не е отрекла или потвърдила официално слуховете. Въпреки неколкократните опити на Царево.Инфо да научи повече по въпроса, единствените, които се свързаха с нас, бяха представители на пресцентъра на МВР, които отказаха коментар под предлог, че не разполагат с информация.

Вчера общинските съветници от Царево заявиха в декларация, че са против изграждането на бежански център в Странджа. Декларацията, която е инициирана от председателя на местния парламент Даниел Скулиев, бе подписана от представителите на всички политически партии в общинския съвет.

Предвид наличието на дълбоко безпокойство от страна на жителите на цялата община по повод на постъпила информация за изграждането на бежански центрове в общината, категорично и твърдо се обявяваме против. Считаме, че евентуални действия в тази насока биха довели до негативни въздействия върху туристическия сезон на тази най-морска община в република България, чийто основни приходи се реализират от развитието на туризма, като това е и основното препитание и поминък на местното население, се казва в декларацията.

Кметът на Царево Георги Лапчев пък е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Валентин Радев, в което заявява, че изграждането на такъв център е недопустимо.

Припомняме, че в началото на месеца в няколко медии бе съобщено, че се планира изграждане на бежански център от закрит тип в местността „Пальокупата“ между село Синеморец и село Бродилово. Според източник на Царево.Инфо огледи на местността от представители на Гранична полиция наистина е имало, но те са приключили без резултат.

Оставете коментар

avatar