Природозащитници, жители и гости на Синеморец избраха да отбележат днешния празник с мирен протест против новия ОУП на Царево. Около 50 души се събраха на моста над река Велека, но не блокираха движението по него.

Протестиращите излязоха с искане за прекратяване на урбанизацията и евентуално бъдещо застрояване на земеделски земи и пасища в местност „Поляните“. Те настояват тези земи да останат зелени площи или да се превърнат в паркове. Според тях предвидените проценти за допълнително застрояване и леглова база за още хиляди туристи са нереалистични спрямо мащаба и капацитета на курортното селище и инфраструктурата му. Електрозахранването и водоснабдяването в момента не са достатъчно добре обезпечени и е необходимо да се помисли и решат първо тези въпроси, преди всичко друго.

Исканията на протестиращите включват и изграждане на автогара в Синеморец, както и пречиствателна станция, която да обслужва нуждите на местните и туристите.

Въпреки че според експерти проектът за новия ОУП на Царево е по-щадящ за природата от стария, терените в местността „Поляните“ са предвидени за строителство. По-голямата част от тях обаче са частни и собствениците им от години чакат приемането на правилата за строителство в общината, за да решат какво да правят с тях.

В Синеморец се проведе протест против новия ОУП на Царево

Дали Синеморец ще изгуби своята запазена марка, а именно „поляните“, от които се открива страхотна гледка към морето и устието на река Велека, предстои да видим.

В Синеморец се проведе протест против новия ОУП на Царево

Припомняме, че до 04.05.2018 г. всички заинтересувани лица могат да депозират писмени мотивирани становища по Доклада за оценка на степента на въздействие. С него можете да се запознаете тук, а становища да изпращате на edno_gishe@moew.government.bg

Оставете коментар

avatar