Потомци на гръцки преселници от Ахтопол посетиха града на дедите си

На 17.06.2016 год. гр. Ахтопол посрещна гости от Неа Агатуполи и две прилежащи селища на района – Мефони и Макроялос. Това са потомци на гръцки преселници от гр. Ахтопол, които са били принудени на напуснат града след Балканските войни (1912-1913 г.). Срещата премина в приятелска обстановка. Гостите придружени от кмета на Ахтопол – г-н Станислав Димитров, председателя на Българо-гръцко дружество Ахтопол – Николина Ефтимова, много служители на кметството и членове на дружеството, запознаха гостите с историческите дадености в града. Всички останаха очаровани от музея-гръцко училище, новата и старата църква на града, етнографския музей.

Кметът на малкото гръцко селце Андонис Бубурас беше много радостен да разгледа града на своите предци и представи книга написана от неговия баща, в която той описва спомените от детството си в Ахтопол и Царево.

Част от гостите, участващи в църковния хор към църквата в Неа Агатуполи с диригент Йоанис Кукис, бяха поканени от Бургаската църква „Св. Богородица“ и изпълниха обща църковна служба на 19 юни (неделя).

Оставете коментар

avatar