Министерство на културата предостави средства за археологическо проучване в с. Бродилово
Откритият преди време тракийският дом в с.Бродилово е принадлежал на местен парадинаст, контролиращ този район на Странджа през периода на късния елинизъм - II – I в. пр. Хр.

Археологически разкопки започнаха в местност близка до село Бродилово в Странджа. Ръководител на екипа е проф. Даниела Агре, за която тази територия вече е позната, и като терен и като възможности за находки. Именно там, при предишните си проучвания, експедицията се натъкна на богат владетелски дом, който тепърва ще бъде доразкриван. Въпреки, че същинската им работа тепърва предстои, специалистите се надяват обектът да поднесе големи изненади. Мястото е труднодостъпно и дори в сухо време до него може да се стигне само с високопроходима техника. Но това не се оказва пречка за археолозите, които продължават да търсят загадките от миналото.

След приключването на този терен екипът на проф. Агре продължава своята работа на още един добре познат терен – в село Синеморец. Това най-вероятно ще стане в края на октомври – прогнозират ръководителите на екипа.

Припомняме, че именно в Синеморец преди три години проф.Агре се натъкна на нещо изключително – при разкопаването на имението на тракийския владетел на Странджа Кортодзунтос екипът и откри уникално и рядко съкровище от 200 сребърни монети в керамичен съд, с общо тегло около 4 кг.

Несъмнено районът е изключително богат на история и наистина си заслужава да бъде проучен в детайли, категорична е проф. Даниела Агре.

Оставете коментар

avatar